Kitap Adı:Aşk ve Gurur
*(Gurur ve Önyargı da olabilir)
Yazar:Jane Austen
Sayfa Sayısı:472
Herkese tekrardan merhaba!Uzun süredir ne yorum yazabildim ne de kitap için fotoğraf ayarlayabildim.Ama bugün bütün üşengeçliğimden sıyrılıp yazmaya karar verdim.Aşk ve Gurur'u bitireli 2 hafta oluyor neredeyse.Artık kitabı unutmadan yazmam gerektiğini fark ettim.
Öncelikle kafanızda kitap ismiyle ilgili bir kargaşa oluşmuş olabilir.Çünki kitabı almak istediğim zaman bende de olmuştu.Tamamiyle çeviriden kaynaklı birşeymiş.Ben başka iki ayrı kitap zannetmiştim.Oysa ki bazı yayınevleri Gurur ve Önyargı bazıları da Aşk ve Gurur olarak çevirmişler.Şahsen ben Türkiye İş Bankası yayınlarının bastığı Gurur ve Önyargı'yı okumayı istiyordum ama başka bir yayıncılığın ki çok uygun fiyata düşünce dayanamayıp aldım.Yani iki kitap arasında çeviriden başka bir fark yok benim bildiğim kadarıyla.
Kitap Konusu:
Aşk ve Gurur, taşralı bir beyfendinin kızı olan Elizabeth Bennett ile varlıklı ve soylu toprak sahibi Fitzwilliam Darcy arasındaki çatışmayı anlatır. Gerçi Jane Austen bu iki karakteri birbirlerinin tuzağına düşmüş kişiler gibi sunar, ama "ilk izlenim"i tersine çevirmekte gecikmez: Soyluluk ve servetten kaynaklanan "gurur" ile elizabeth'in ailesinin soylu olmayışı karşısında beslediği "önyargı", Darcy'yi mesafeli davranmak zorunda bırakır. Elizabeth'in davranışında da hem özsaygının uyandırdığı "gurur", hem de Darcy'nin züppeliği karşısındaki "önyargı" etkili olur. Zeki ve coşkulu Elizabeth yalnızca Austen'ın en çok sevdiği kadın kahramanı değil, aynı zaman bütün İngiliz edebiyatının en çok ilgi uyandıran kadın roman kişiliklerinden biridir.
Benim Yorumum:
Tarihi aşk kitaplarını okumaktan bugüne kadar hep kaçtım sayılır.Aslında kaçmakta değil okumakla okumamak arasında kalıp yine tercihimin yoğunlukta olduğu kitaplara yöneldim.Ta ki Aşk ve Gurur kitabına kadar.Öncelikle kitaptaki dönemden bahsetmek istiyorum.Çünki kitabın başlarından ortalarına kadar yani alışana kadar beni bir hayli gerdi.Dönemin İngiltere'sinde kadınların tek düşündüğü şey evlilik adeta.Sanki hayatlarında ki en büyük amaç evlenmekmiş gibi ki büyük ihtimalle öyle.Sadece evlenmekte değil.Varlıklı bir adamla evlenme isteği çoğunlukta.
Jane Austen'in kaleme aldığı Elizabeth ise evlilikle kafayı bozmuş kardeşleri ve annesine tamamen zıt bir düşünceye sahip.Elizabeth'in paranın ihtişamına gülüp geçtiği ve her türlü düşüncesini net bir şekilde ifade etmesini çok sevdim.İnatçı,dikbaşlı ve aynı zamanda da diğerlerine göre mantıklı ve daha günümüze hitap eden bir düşünce şekli var Elizabeth'in.
Aslında kitabı çok sevdiğimi söyleyemeyeceğim.Nedendir bilmiyorum tam olarak bu kitaptaki hissedilmesi gereken duyguları hissedemedim.Yani heyecanlı yerlerde heyecanlanamadım yada sevilmem,üzülmem gereken kısımlarda bir şey hissedemedim.Kitabı bitirmem uzun sürdü.Çünki kitabın yarısına kadar geldiğimde aslında kitabı pek fazla beğenmediğimi farkettim.Neredeyse bırakmak üzereydim.Aklıma birden filmini izlemek geldi.Çünki tam olarak o dönemi,o şartları kafamda canlandıramamış olabilirdim.Bu yüzden filmini izledim.Açıkçası ben filmini daha fazla beğendim.Çünki filmi izlerken herşey daha akıcıydı.Ama kitapta bir resmiyet,soğukluk vardı.Özellikle Darcy karakterini sevemedim ve Elizabeth ile ilişkilerinden pek fazla etkilenmedim.
Kitap vermek istediği mesajı aslında gayet güzel bir şekilde veriyordu.İnsanın gururu ve önyargıları onu gideceği yoldan alıkoyan engeldir.İkisi de benim çoğunlukta olarak hissettiğim şeyler olduğu için hayatta ne gibi kısıtlamalar getirdiklerini biliyorum.Fakat gururun hiç olmamasından iyidir diye düşünüyorum.Azı zarar çoğu zarar.Kitapta ki ana karakterlerin gururlarını ve önyargılarını aşmalarını okuyoruz bir nevi.
Kitap genel olarak güzeldi ama bana herhangi bir şey hissettirmedi.Bu yüzden çok fazla bağlandığım bir kitap olmadı.Lakin tarihi aşk seviyorsanız büyük ihtimalle bu kitaptan hoşlanırsınız.
“Gurur ve kibir farklı şeyler, ama sık sık aynı anlamda kullanılıyorlar. İnsan kibirli olmadan gururlu olabilir. Gurur daha çok kendimizle ilgili görüşümüze bağlıdır, kibir ise bizim hakkımızda başkalarına ne düşündürtmek istediğimize.”
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder